+381642096038 | Pon - Sub: 9:00 - 17:00 | Isporuka: Beograd i Novi Sad | office@urbanifarmeri.com

Napici

Pionirom napitaka od speltine trave smatra se dr En Vigmor. Zahvaljujući dr Vigmor ceo svet je u mogućnosti da pije napitak od speltine trave i uživa u bezbrojnim zdravstvenim blagodetima koje on donosi. Dr En je lečenje prirodnim sredstvima učila od svoje bake, koja je koristila razne trave i lekovito bilje u lečenju ranjenika tokom Prvog svetskog rata.

Kada je, u pedesetoj godini, saznala da ima rak debelog creva, okrenula se sirovom zelenišu, mlevenim semenkama i žitaricama. U roku od godinu dana rak je nestao. Počela je da proučava isceliteljske moći trava i uskoro se usredsredila na pšeničnu travu.

Nutritivna vrednost napitka od speltine trave

Pšenična trava dostiže vrhunac svojih nutritivnih vrednosti kada je visoka oko 18 cm i stara 7–10 dana. U tom periodu pšenična trava je akumulirala energiju koja uskoro potom u prirodnim uslovima dovodi do masovnog brzog rasta biljke i upravo se ta energija prenosi u sok. Kada se pšenična trava iscedi, energija brzo isparava i oksidira, te je zbog toga veoma važno da se brzo popije ili zaledi kako bi se sok zaštitio od oksidacije. Zbog svog sastava i brze razgradnje, pre svega zbog visokog sadržaja enzima i belančevina, sok nije moguće čuvati na sobnoj temperaturi.

Napitak od speltine trave se zbog svoje visoke nutritivne vrednosti smatra se kompletnim obrokom. Sadrži beta-karotin i vitamine B, C, E, H, K, 90 različitih minerala i 19 amino-kiselina. Sok sadrži više gvožđa od spanaća, više proteina od mesa, ribe, jaja, pasulja i mlečnih proizvoda. Ovaj sok je pravi eliksir zdravlja i vitalnosti koji vam može poboljšati opšte stanje organizma.

Napitak od speltine trave se sastoji od 70% hlorofila i njegov hemijski sastav je jako sličan hemoglobinu. Hlorofil je dobar za čišćenje jetre, pomaže regulaciji nivoa šećera u krvi i čisti telo do nagomilanih toksina. 

Napitak od speltine trave je zelene boje i specifičnog slatkastog ukusa. Zbog svog sastava i brze razgradnje, pre svega zbog visokog sadržaja enzima i belančevina, sok nije moguće čuvati na sobnoj temperaturi. Napitak se čuva zamrznut, kako proizvod ne bi izgubio ništa od svojih hranljivih vrednosti.

Kako se pravi i koristi napitak od pšenične (speltine) trave

Napitak od mlade spelte dobija se kombinovanim presovanjem i hladnim ceđenjem vlati spelte. Za pun efekat iskorišćenja koristi se hladno ceđeni sok koji ljudski organizam lako i u celosti apsorbuje.

Potrebno je pridržavati se sledećih napomena pri korišćenju speltinog soka:

– Zamrzava se i čuva na -18° C.

– Zaleđene bočice soka potrebno je čuvati i transportovati u adekvatnim uslovima koji obezbeđuju zamrznuto stanje soka. Vrlo je važno kako se ne bi izgubila dragocena svojstva soka. U slučajevima kratkog transporta dovoljna je frigo torba. U slučajevima dužeg transporta potrebno je obezbediti prenosivi zamrzivač.

– Zaleđene bočice soka se pre upotrebe rastapaju u vodi. Preporuka je da se koristi flaširana negazirana voda zbog odsustva hlora.

– Za svaku bočicu zaleđenog zelenog soka, potrebno je 0,5 do 1 dl vode za rastvaranje. Može se koristiti i ista količina soka ili jogurta, umesto vode.

– Prilikom mešanja rastopljenog soka ne preporučuje se korišćenje metalne kašike, a dozvoljeno je korišćenje drvene, plastične ili keramičke kašike.

– Preporučuje se da se sok konzumira ujutru, pre doručka i u što kraćem periodu nakon što se sok rastopi u vodi.

– Nakon konzumiranja soka izbegavati konzumiranje hrane, vode, kafe i cigareta u narednih sat vremena, jer je to vreme neophodno da se asporbuju uneti vitamini i druge hranljive materije.

– Doziranje i unošenja zelenog soka od mlade pšenice pre svega zavisi od stanja organizma. U slučaju preventive, unosi se manja količina soka, 1 bočica dnevno. Kod oboljenja, preporučuje se unos 3-4 bočice u trajanju od 60 dana. Pije se u ciklusima od po 60 dana, nakon čega je potrebno praviti pauzu ili smanjiti dozu koju ste do tada uzimali. U slučaju hemoterapije najbolje je sok piti pre i nakon završetka terapije, jer konzumiranje soka za vreme hemoterapije neće imati jednak efekat.

Scroll to Top